Litterära stigar

Promenera i Stagnelius’ fotspår

För drygt 200 år sedan bodde Erik Johan Stagnelius i Gärdslösa prästgård, åren 1793-1810, då fadern Magnus var kyrkoherde i församlingen. Många av skaldens dikter har han med säkerhet fått inspiration till under dessa år, från människorna i hans närhet, från naturen och från olika händelser.

Gärdslösa sockenråd och Sällskapet Erik Johan Stagnelii Vänner har nu tagit fram kartor och kortfattad information för att underlätta för den som vill gå några av de vägar som Stagnelius gick i Gärdslösa. Över de vackra sjöängarna, ner till havet, genom lummig grönska, till olika minnesmärken och sist men inte minst till kyrkan och Silverbäcken.

Den lilla foldern finns bland annat i Gärdslösa prästgård, på biblioteken, turistbyrån och i Gärdslösa kyrka.

I Kalmar går promenaden till största delen på Kvarnholmen, där bland annat domprostgården (biskopsgården) ligger. Promenaden går också till gamla kyrkogården, där släktingar till Erik Johan vilar – samt till stadsbiblioteket med Stagneliusplatsen där en staty av skalden finns samt skaldens handskrifter i stifts- och gymnasiebiblioteket.

Välkommen att ta sköna promenader i Stagnelius fotspår.

Karta och information över stigarna i Gärdslösa  och Kalmar går också att ladda ner som en pdf-fil här nedan.Promenad i Gärdslösa Gå i Stagnelius’ fotspår i Gärdslösa, karta och information.
Promenad i Kalmar Gå i Stagnelius’ fotspår i Kalmar, karta och information